Vanuit Tconsult hebben wij kennis van logistiek en emballage in overvloed. Deze kennis proberen wij zo goed en breed mogelijk in te zetten en te delen met onze klanten, contacten en partners. Door de coronacrisis moesten wij hier een extra creatieve oplossing voor vinden en uiteindelijk zijn wij op de webinars over meermalige emballage gekomen. In dit blog geven we een recap van de webinars van de afgelopen periode en leer je alles wat je moet weten over meermalige emballage.

 

Over het thema

“Het idee van de webinars is om te laten zien dat wij, ondanks de crisis, nog steeds klaar staan en willen helpen. Wij hebben veel kennis die we kunnen en willen delen, en denken dat juist nu een goed moment is om mensen iets bij te brengen.” Dit zei Ernst Tjaden toen wij startten met de webinars over het thema meermalige emballage en de motivatie blijft hetzelfde.

Meermalige emballage is voor veel bedrijven een hoge kostenpost die ze voortdurend over het hoofd zien. Door via de webinars deze bedrijven te leren een betere grip te krijgen op deze kostbare items, kunnen zij flink besparen en toegang krijgen tot belangrijke data en inzichten omtrent emballage. Hieronder hebben we de verschillende onderwerpen rond het centrale thema ‘meermalige emballage’ uitgelicht en de belangrijkste takeaways van elke webinar opgeschreven.

 

Week 1: De Value at Risk-analyse

We startten de serie met een webinar over de Value at Risk-analyse. De Value at Risk-analyse van Tconsult is gecreëerd om het totale geschatte emballagerisico voor bedrijven uit te rekenen. Dit gebeurt op basis van een vragenlijst waarin diverse aspecten van emballage behandeld worden. Tijdens de webinar besproken wij onder andere de functie die gebruikt wordt bij het bepalen van het totale risico. Deze functie is een combinatie van het volume (Q), de prijs (P), de risicodrijvers (R) en het controlekader (C) van emballage. De functie levert uiteindelijk een tabel op waarmee bedrijven kunnen bepalen hoe groot het werkelijke risico is.

Hiernaast bespraken wij enkele andere risico’s die bij het beheren van emballage kwamen kijken. Deze komen onder andere voor wanneer bedrijven geen correcte registratie, werkprocessen, contracten of interne controle hebben. Ook gaven wij adviezen voor de lange termijn. Zo benadrukten wij het belang van het in kaart brengen van de emballage in hoeveelheden en waarde. Ook is het belangrijk om de emballagestromen onder de loep te nemen, met name de omloopsnelheid en waar de pooling uit bestaat. Benieuwd naar jouw eigen emballagerisico? De Value at Risk-analyse is gratis in te vullen via onze website!

 

Week 2: Emballage aanschaffen en beheren

De tweede week stond in het teken van het aanschaffen en beheren van emballage. Er dienen verschillende keuzes gemaakt te worden in het werken met emballage. Bijvoorbeeld of deze gekocht of gehuurd wordt en of er met statiegeld of saldo’s gewerkt wordt. Tijdens de webinar besproken we de verschillende voor- en nadelen van elke optie.

Het is belangrijk om de financiën te berekenen en bij te houden, maar een aantal risico’s is niet altijd uit te drukken in geld. Ook kan de keuze verschillen per branche of per individuele klant, afhankelijk van wat de norm en de behoeftes zijn van deze partij. Elke branche is tenslotte anders, en elke branche heeft ook zijn eigen risico’s. Wanneer het aankomt op het aanschaffen van emballage, is de keuze gebaseerd op een som. Namelijk hoeveel het kost om emballage te huren vergeleken met hoeveel het kost om emballage te kopen.

 

Week 3: Emballage-app en Cloudplatform TellApe

Na de Value at Risk en het aanschaffen van emballage, bespraken we de volgende stap in het juist beheren van emballage, de registratie en administratie. Hierom behandelden we tijdens de derde webinar de functionaliteiten en voordelen van TellApe, de nummer één emballageregistratie-app en Cloud platform. De app is ontwikkeld door Tconsult en zorgt ervoor dat bedrijven een betere grip krijgen op hun meermalige emballage en transportitems.

Tijdens deze sessie besproken wij een aantal diverse scenario’s uit verschillende branches waarbij TellApe ingezet kan worden. De gebruiksvriendelijkheid en laagdrempeligheid van de applicatie zorgt ervoor dat deze door diverse bedrijven de oplossing kunnen gebruiken. Zo wordt de tool ingezet door bakkers, kwekers, afvalverwerkers, telers en bedrijven die maaltijdboxen leveren.

Deze bedrijven gebruiken de tool voor een eenvoudige registratie van ieder laad- en losmoment en kunnen de applicatie naar wens personaliseren met eigen emballage. TellApe heeft daarnaast verschillende functies. Zo kunnen chauffeurs of laad- en losmedewerkers de emballage registreren en administrateurs kunnen in het online portal het overzicht beheren. Neem voor meer informatie over TellApe contact met ons op.

 

Week 4: Registreren buiten een ERP-pakket

We sloten de serie af met een webinar over het registreren van emballage buiten een bestaand Enterprise Resource Planning, of ERP, pakket. Dit is belangrijk, omdat sommige systemen geen rekening houden met meermalige emballage-assets. Zonde, aangezien dit essentiële items zijn in het handelsproces en een investering is van grote waarde. Tijdens deze laatste webinar besproken wij de verschillen tussen een ERP-systeem en een EMS (Emballage Management Systeem). Ook bespraken we wat de mogelijke tekortkomingen van een ERP-systeem zijn. Ook het concept van checks en crosschecks met betrekking tot verschillende soorten emballage kwam aan bod.

ERP-pakketten hebben soms wel een vorm van emballageregistratie. Dit is echter vaak erg beperkt en leidt niet tot de juiste informatie en inzichten in de openstaande emballagesaldo’s. Hierom maken bedrijven gebruik van een Emballage Management Systeem. Met EMS kun je sturen op openstaande emballagesaldo’s en het geeft inzichten in de aantallen en locaties van jouw items. Daarnaast is het ook van belang om checks en crosschecks uit te voeren. Zo controleer je de financiële- of emballagetransacties in je ERP naast de fysieke transacties die jij in de eerste instantie niet (in je ERP) bijhoudt.

 

De bovenstaande topics zijn gekozen om in een korte tijd zoveel mogelijk aspecten van het thema emballage te behandelen. In de blogs en cases van Tconsult en TellApe gaan wij nog dieper in op deze en andere onderwerpen. Ook kunnen wij persoonlijke adviezen en tools bieden voor jouw bedrijf. In de volgende serie zullen wij een nieuw thema bespreken, de data en onderwerpen hiervan zullen later bekend worden.

Wil jij op de hoogte zijn van updates over de webinars? Meld je dan hieronder aan of hou onze sociale media in de gaten.

 

Webinar updates ontvangen

 

Vind ons op social media